Opdracht 4

Optellen van bits

Half-adder

Een half-adder wordt meestal voorgesteld door een blok met twee ingangen (A en B) en twee uitgangen (C en S). Hierbij zijn zowel A als B 1-bit groot. De uitgangen S en C zijn de aritmetische som van de twee ingangen waarbij C (=Carry) de meest significante bit is.

Half-adder

Carry

De carry is de overblevend getal die dus niet in de Som is maar alsnog doorgaat naar de volgende half-adder via de carry output.

Full adder

Een full-adder heeft dezelfde werking als een half-adder maar heeft buiten ingangen A en B ook nog een Carry ingang. De uitgang hangt dus af van de ingangen A, B en Ci(Carry in).

Full-adder

Het voordeel van een full-adder ten opzichte van een half-adder is dat de full-adder een extra ingang heeft die gebruikt wordt als “Carry in”. Dit maakt het mogelijk meerdere full-adders parallel te plaatsen om zo grotere getallen te kunnen optellen.

x-bits teller (x >= 2)

Een x-bit teller is gewoon een aantal full adders in een reeks met elkaar verbonden zodat de carry moet voortplanten door elke full adder voor de toevoeging is voltooid. x-bit tellers vereist de minste hardware van adders, maar ze zijn de langzaamst.

Het volgende diagram toont een vierbit opteller, waarbij de nummers A [3: 0] toevoegt en B [3: 0], en een carryingang samen te produceren S [3: 0] en de carry uitgang.

4-Bit Ripple Adder.svg
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s